Mesto Prešov prišlo o asi 23 miliónov Sk a podalo trestné oznámenie na exekútora

01.04.2004 Celý región

Sumu približne 23 miliónov Sk stiahol exekútor z jedného z účtov mesta Prešov ako dôsledok súdneho sporu, ktoré tunajšia samospráva viedla s BM Trading Plus,...
Sumu približne 23 miliónov Sk stiahol exekútor z jedného z účtov mesta Prešov ako dôsledok súdneho sporu, ktoré tunajšia samospráva viedla s BM Trading Plus, s. r. o. , Prešov.

Mesto sa bráni podaním trestného oznámenia na konanie exekútora a sťažnosťami na neho adresovanými Komore súdnych exekútorov a ministrovi spravodlivosti.
Navyše podalo v celej záležitosti sťažnosť za porušenie zákona na Generálnu prokuratúru SR.
O všetkých aspektoch vzniknutej situácie a o postupe samosprávy sa hovorilo na rokovaní mestského parlamentu v pondelok 29. marca. Ide totiž o najvyššiu vykonanú exekúciu v histórii mesta Prešov.
K exekúcii z účtu mesta došlo 26. februára 2004, kedy mestu boli doručené aj exekútorské príkazy.
Vedúca odboru mestského majetku Mestského úradu v Prešove Viera Andrejková povedala, že v predmete sporu - vlastníctvo budovy bývalej predajne Tuzex-u na Levočskej ulici - má mesto všetky potrebné listiny o právoplatnom vlastníctve nehnuteľnosti v čase jej predaja.
Spor pred OS v Prešove začal 23. júna 2000. Mesto Prešov zažalovalo BM Trading Plus o zaplatenie kúpnej ceny za stavbu na Levočskej ulici zo zmluvy, ktorú spoločnosť uzavrela s mestom Prešov ešte v roku 1996 o predaji budovy. Približne po roku BM Trading Plus podala protižalobu na vrátenie kúpnej ceny z dôvodu, že táto prešovská spoločnosť prehrala súdny spor s Tuzexom, a. s. , Praha v likvidácii. Rozsudkom v tomto spore - v ktorom ako Andrejková zvýraznila mesto nebolo účastníkom a nemohlo brániť svoje vlastnícke práva - za vlastníka nehnuteľnosti bol určený Tuzex.
Mesto prehralo spor o vrátenie kúpnej ceny a OS rozsudkom v roku 2002 zaviazal ho zaplatiť BM Trading Plus 8, 63 milióna Sk a 17,6-percentým úročením. Krajský súd (KS) v Prešove následnému odvolaniu samosprávy proti rozsudku OS nevyhovel. I keď mesto malo a má dostatok financií na účte, nezaplatilo. Keď rozsudok KS nadobudol právoplatnosť a vykonateľnosť začal konať exekútor a v januári 2004 upovedomil mesto o začatí exekúcie. Námietky proti nej OS Prešov vo februári zamietol. A tak exekútor využil aj záložné právo na nehnuteľnosť a zvýšil exekučné trovy na 9, 1 milióna Sk.
Objekt má v súčasnosti už aj nového vlastníka - firmu AG Edit, s. r.o. , Košice.

(jj)
 

Vyberte región